Ruhumuzun ve devrin cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, yine yeni bir devre önderlik yaparak,1933 yılında çocukları makamına davet edip onlarla sohbet etmeye,onların fikirlerini dinlemeye başlamıştır. 23 Nisan’da bir nevi gelenek haline gelen bu çocuklarla buluşma, zaman içinde Milli Bayram’ın bir parçası haline gelmeye başlamıştır. 

Çocuklarla olan bağı böylelikle yönetime de bulaşmış ve sevginin,saygının,toplumsal birlik ve beraberliğin içinde yaşanılabilir mutlulukların özümüzden geldiğini ortaya koymuştur. 

1921’de 23 Nisan Milli Bayramı olarak kutlanmaya başlayan bu bayram, UNESCO’nun 1979 yılını “Çocuk yılı” olarak duyurmasının,TRT’de 23 Nisan Çocuk Şenlikleri’nin başlatılmasının ve birçok çocukları mutlu etmek için süregelen çalışmaların artmasının ardından Uluslararası düzeye taşınarak millileştirilmiştir.

Her birimizin özü olan çocukluk,fiziksel bir büyümeyle kaybedilecek nitelikte değildir. Çocukluk, insanlıktır. İnsanlığımızın temelinde hissettiğimiz duygular bizlere yaşamın anlamını ifade eder. Sevgiyle büyüyen çocuklar,gelecek taze baharların habercisidir. 

Bugün bir taksiye bindim. Şöföre, 23 Nisan ulusal egemenlik bayramınız kutlu olsun dedim. Bir an cevapsız kaldı, bekledim. Boğazı düğüm düğüm sizin de dedi. Ben hep çocukken  23 Nisan’da kutlamalara katılan çocuklara özenirdim, ben de giyinmek isterdim ancak fakirdik. Babam bizi doyurmaya anca yetiyordu, e biz de görünce bir buruk olurduk,durumumuz el vermezdi,içimde ah kaldı,çocuktuk işte…Neyse şimdi çocuklarıma, torunlarıma ben en iyisini alıyorum,onları hiç bir şeyden mahrum bırakmıyorum dedi. Ağladık, o da ben de ağladık…

İndiğim yerde simit satan çocuklar vardı. Az ilerde elinde mendil,arabalar arasında dolaşan çocuklar…Bir aşağı sokakta dilenen bir annenin kucağında ayağı çorapsız bir bebek ve dahası…

Her gün gördüğümüz ama her gün unuttuğumuz şeyler…

Yoklukta çocuk olmak,çocuk olmayı unutturur. Çocukluğu yaşamadan bir seviye üste çıkarmaya zorlar. Çocuklukta her ne yaşıyorsak, ilerde bunun etkilerini görebiliyoruz.

Mutlu bir çocukluk, mutlu bir gelecek demek! Mutlu bir gelecek de şimdiden başlıyor. Çocuklarınıza iyi bakın. Onları sevin,doğruyu,dürüstlüğü, paylaşmayı, sevmeyi öğretin. Sizin kuracağınız bir cümle onlar için ömürlük bir cümle olabilir.

Çocukluk ne güzel şey, yaşayın ve yaşatın. 

23 Nisan Uusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun. 

Hepinizi çok seviyorum. Kendinize ve çevrenize iyi bakın.