Prof. Dr. Faruk Şen

İzmir’de yeni bir inisiyatif başladı. İzmir’deki önemli Türk multipikatörler, Avrupa’daki Türkleri de harekete geçirerek, İzmir’in önemli bir turizm kenti olması için çalışmalar yapıyorlar. İzmir’in çevresi zaten bir turizm bölgesidir. Baktığınız zaman Urla, Çeşme, Foça, Alaçatı gibi bölgeler, İzmir’in anlı şanlı mekanlarıdır. Şimdi kruvaziyer turizmi de başlarsa, İzmir yavaş yavaş dünyaya açılır. Birçok havayolu şirketinin turizm uçuşlarını İzmir’e başlatması da bu açıdan önemli bir gelişme olacaktır.

Türkiye’nin turizm başkenti muhakkak Antalya. En kötü durumda bile 8 ila 10 milyon turisti kendisine çekiyor. Ancak en önemli şehrimiz ise hala İstanbul’dur. İstanbul’da oteller doluluk oranlarını arttırdılar. Arap, Rus ve Ukraynalı turistlere bakalım Batı Avrupalılarda ilave edilecekler mi?

Türkiye, döviz kurlarındaki son artıştan sonra, tüm dünyada en ucuz seyahat edilebilecek ülke haline geldi. 1 doların 11 TL, 1 euronun ise neredeyse 13 TL olduğu bu ülkede, her şey sudan ucuz görülebilir. Türk halkının tüketemediği malları, yabancılar çok rahat bir şekilde tüketebiliyorlar. İstanbul’un lüks otel restoranlarında 600 TL olan brunch, Avrupalı turistler için 55 dolar, 50 euro ediyor. Buna göre insanlar çok rahat para harcayabiliyorlar. Evet, ekonomik çöküş, turizmde bir canlanmayı beraberinde getirmeli.