Bir milletin sahip olabileceği en büyük güç Tam Bağımsızlıktır.

30 Ağustos,bir halkın uyanmasının ve ayağa kalkmasının,tek bir ruh olarak hareket etmesinin,destanlaşmasının ve en önemlisi Millet olma mücadelesinin günüdür. 

Büyük Taarruz, İngiliz emperyalizmine ve Yunan zulmüne karşı tek bir ruhla mücadele veren Türk süvarilerinin kazandığı büyük bir savaştır. 

Kurtuluş Savaşı sırasında Türk ordusunun işgalci güçlere kesin darbeyi vurmayı ve Anadolu'dan atmayı planladığı gizli bir harekâttır.

Cephanesi tükenmiş, yorulmuş, yeni bir savaşa hazır olmayan Türk askerleri,Yunan ordusunu sınırlarımızdan tamamen söküp atamamıştı.Türkler Sakarya meydan muharebesini kazanmış olsa da Yunan ordularını yok edecek durumda değillerdi. Askerin hücum  için gücü  kalmamıştı ancak halktan son bir kez özveride bulunması istendi. Anadolu halkı ordusunu bir kez daha ak sütüyle  besledi,donattı. Bağrına bastı. Evladını, canını ciğerini cepheye yolladı. 

15 eylül 1921’de Seferberlik ilan edilerek ordunun asker ihtiyacı tamamlandı. 

Ordunun yiyecek depoları ise tamamlanamadı.

Haziran 1922’de Kemal Paşa taarruza geçme kararı aldı. Yok edici bir meydan savaşıydı istenen. Büyük Önder gizlice cephe karargâhı olan Akşehir’e gelerek taaaruzun planını yaptı. 

Cephedeki birlikler 25 Ağustos 1922 de başlayan topçu hazırlık ateşiyle Büyük Taarruz’a başladı. 27 ağustosta da devam eden hücum ve ateş, düşmanı Sincanlı ovasına attı. 

Türk ordusu üst üste gerçekleştirdiği süngü hücumlarıyla topraklarını ele geçirdi, Yunan kuvvetleri geri çekildi. 28 Ağustos’da elde edilen başarı “Hakimiyeti Milliye” başlıkları ile gazetelere manşet oldu. 29-30 gecesi Afyon’da bir değerlendirme yaptılar ve Türk ordusunun nihai zaferine hiçbir engel kalmamıştı. İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder. Atatürk'ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi adıyla da bilinir. Başkomutanlık meydan muharebesi sonunda Mustafa Kemal askerlere “ilk hedefiniz Akdeniz ileri”emrini vermiştir. Türk askeri ileri hücumla Sakarya’dan izmire kadar aralıksız düşmanı takip etmiş ve 9 Eylülde İzmiri ele geçirerek düşmanı denize dökmüştür…

Bağımsızlık için Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği sözleri hatırlayalım. 

“Ne kadar zengin ve müreffeh olursa olsun, istiklâlden mahrum bir millet, medenî insanlık karşısında uşak olmak mevkiinden yüksek bir muameleye lâyık sayılamaz. 

Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir.”

Mustafa Kemal Atatürk

Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun.