Johnny Depp-Amber Heard davası heralde O.J Simpson davasından bu yana yaşanmış en büyük magazin olayı olabilir. 1 ay kadar süren davanın her günü internetteki canlı yayınları minimum 600.000 kişi tarafından izlendi.

O denli olay oldu ki ABD’de “aman kardeşim, ekonomi kötü, enflasyon patlamış gündem değişsin isteniyor” diyenler de çokça oldu. Ukrayna savaşı unutuldu herkes davaya konsantre oldu. Ben de davanın büyük bölümünü canlı takip etmiş biri olarak bu kadar tek taraflı olacağını beklemiyordum. Herhalde Amber Heard’ün de elinde birkaç kozu vardır diye düşündüm.

Kendi psikoloğundan, şiddete uğradığını iddia ettiği gün gelen polise, doktor raporlarına kadar herkes Johnny Depp’in haklı olduğunu söylüyordu. Buna karşın Heard’ün elinde “ben Johnny’i filmlerinden tanıyorum narsist birine benziyor” diyen psikiyatr bir ağabey vardı.

Sıradan vatandaş da bu sebepten ötürü Depp’ten yana tavır aldı. Amber Heard’ün oynadığı Aquaman 2 filminden atılması için başlatılan imza kampanyası 4.5 milyondan fazla imza topladı. Dava kararının açıklanacağı gün 3.5 milyon insan canlı yayını takip etti.

Karar açıklandı açıklanmasına. Depp fanları da büyük sevinçle karşıladılar sonucu. İşin sonunda Heard Depp’e 8 milyon dolar civarı bir para ödemesine hükmedildi. Sonuçtan mutsuz olan Heard’ün kendisinden başka sadece ABD medyası vardı. Vice, CNN gibi kuruluşlar matem havasına girdiler. Sanki aynı davayı takip etmemişiz gibi Heard “mağdurdur” algısına devam ettiler. Dahası davanın kaybedeninin kadınlar olduğunu söylediler.

Bunu söylemek zorundalardı çünkü davanın asıl kaybedeni kendileriydi. ABD medyası 2016’da #metoo hareketinin sırtına atlamış, tık sayılarını arttırabilmek adına iddiaların doğruluğuna bakmaksızın masum bir adamın hayatını karartmışlardı.

O dönemki hareketle ortaya çıkan gerçek şiddet mağduru kadınlar ise büyük oranda Depp’i desteklediler. Sosyal medyada takip ettiğim kadarıyla destekçilerinin büyük çoğunluğu kadındı. Mahkeme salonunun önüne desteğe giden kalabalıklar da büyük oranda kadınlardan oluşuyorlardı.

Tüm delillere bakıldığında duygusal ve fiziksel şiddete uğrayan Depp’ti. Parmağı kesilen, yatağına dışkılanan, yüzüne yumruk yiyen, kafasına kül tablası fırlatılan, “git bir erkek olarak şiddete uğradım de, bakalım sana kim inanacak?” diye Heard tarafından dalga geçilen Johnny Depp’ti.

Medyanın tutumu ise yıllar boyu değişti. Önce mağdur Amber Heard, karısını döven Johnny Depp diye açıkladılar. Sonra “karşılıklı toksik bir ilişki varmış” oldu. Depp’in şiddet uygulamadığı ispatlanınca ise “tamam Amber haksız ama davayı kaybetmesi kadınlar adına yenilgi oldu” demeye başladılar.

Tam tersine, Depp davası duygusal ve fiziksel şiddete uğrayan, kendisine toplumsal baskılar sebebiyle inanılmayacağını düşünen cinsiyet fark etmeksizin herkesin zaferi oldu. Kadınların bu denli destek vermesinin sebebi de buydu. Amber Heard ne kadar aksini iddia etse de temsil ettiği grup kadınlar değil, şiddet uygulayanlar tarafıydı.

Tabii başta bahsettiğim iddia da doğru. ABD’de vaziyet iyi değil. Ukrayna’ya 40 milyar dolarlık destek açıklanırken benzin fiyatları uçmuş gidiyor. 35 yılın en korkunç enflasyonu giderek artıyor. Ekonominin durgunluğa gireceği konuşuluyor. Muhtemelen Biden hükümeti içten içe şunu söylüyordur. “Daha durun, bu davanın bir de temyizi var!”