Savaş alanlarını günümüzde ne kadar modern araçlar, sofistike makineler domine etse de asıl farkı yine istihbarat yaratıyor. Dün Ukrayna savaşı için önemli bir olay yaşandı. Geç saatlerde Rus askerlerin kaldığı bir okula Ukrayna’nın güdümlü füzeleriyle saldırılar gerçekleşti.

Tek bir lançerden fırlatılan 6 füzenin 4ü etkisiz hale getirildi. 2’si ise hedefine ulaştı. Düştüğü yerdeki okulda Ukraynalıların iddiasına göre 400, Rusların iddiasına göre 63 askeri öldürmeyi başardı. HIMARS füzeleri hedefi neredeyse hatasız vurabilmesine rağmen çok yüksek bir yıkım gücüne sahip değiller. Yaz boyunca Novakahovka ( Kherson’a giden en büyük köprü) köprüsünü yıkabilmek için aylarca uğraşmışlar en sonunda Ruslar çekilince kendileri patlatmışlardı.

Buna rağmen nasıl oldu da bu düşük şiddetli silah bu kadar ağır bir zayiat verdirdi?

Rusya, HIMARS sistemleri Ukrayna’ya verildiğinden beri çok sorun yaşıyor. Bu roketlerin en büyük başarıları mühimmat depolarını vurarak Rus lojistik ağlarına kabus yaşatmasıydı. Aylar boyu Rus ilerlemesi durmuş, cepheyi güç bela tutan askerlere mühimmat yetiştirilememeye başlamıştı. Kayıplar sonrası Ruslar mühimmat depolarını dağıttılar ve kaybedilen ekipmanın miktarını azalttılar. Ancak bir hatayı yapmaya devam ettiler.

Rus ordusu maksimum 600 kişinin kalabildiği bir okulu aynı zamanda mühimmat deposu yapmıştı. Yani 600 Rus askeri her gece yanında patlamaya hazır bomba (bombalar aslında) ile uyuyordu. İşte o okul dün Ukrayna tarafından vuruldu. Muhtemelen istihbarat batıdan gelmişti.  Mühimmat deposuyla bu kadar Rus askerinin bir arada bulunması Ukrayna tarafı için piyango gibiydi.

HIMARS’lar ileri teknoloji silahlar olsalar da yeni değiller. 90’lardan beri piyasada teknolojilerden bahsediyoruz. Ancak Ukrayna’da ciddi anlamda yüksek istihbarat desteğiyle tam bir canavara dönüştüler. Rusya’nın elinde çok çeşitli silahlar olsa da HIMARS’a şu ana kadar bir çözüm bulamadılar. İçinde bulunan 6 tane roketi ateşleyip kısa sürede toplanıp savaş alanını terk edebilen bir ekipman HIMARS.

Bu yüzden düşman topçu ateşine kurban gitmediği gibi tespit edilene kadar dronelardan kaçınmayı da başarıyor. Ruslar bir iki kez HIMARS yok ettiklerini iddia etseler de şu ana kadar ispatlanamadı. ABD istihbaratı ise hiç bir HIMARS’ın yok edilmediğini söylüyor.

Böylesi bir facia yaşadıktan sonra Ruslar, mühimmatta yaptıkları gibi insan gücünü de dağıtmaya özen göstereceklerdir. Tabii bu giden canları yerine getirmeyecek. Ukrayna’nın dediği gibi 400 kayıp olmasa bile Rus medyasına göre ölü sayısı en az 110. Yaralılarla birlikte bu denli bir kaybın Rusya’nın Donetsk bölgesindeki savaş eforunu zedeleyecektir.

Rusya’nın elindeki korkunç envanter ve savaşı beslemeye ayırdığı ekonomiyle hala büyük bir avantaja sahip olduğunu düşünsem de her geçen gün başına gelen facialar ordunun genel işleyişinde devasa yanlış olduğunu bize gösteriyor. Bu saldırı sonrası Rus ordusunda yine günah keçisi arayışı başlar. Tek vuruşta bu kadar zayiatın Rus halkında yaratacağı etkiyi ise izleyeceğiz.