Rusya’nın Ukrayna-Belarus sınırına yığınak yaparken savaşın yeni bir evresine geçilip geçilmeyeceği tartışmaları sürüyor. Putin yanına Savunma Bakanı Şoygu ve Dış İşleri Bakanı Lavrov’u da alıp Belarus’a gitti. Ukrayna hükümeti de kışın Belarus’tan yeni bir Rus taarruzu beklediklerini söyledi.

Peki böyle bir saldırının ihtimali nedir? Rusya savaşın bir yılı dolarken böyle bir şeye cesaret edebilir mi? Ederse ne kadar başarılı olur? Biraz bunları konuşalım.

Öncelikle savaşın Kherson ve Kharkiv bölgelerindeki küçük çaplı taarruzlar dışında yıpratma savaşı olarak devam ettiğini hatırlatalım. Yani Rus ordusunun ana amacı elde etmekte zorlandığı toprakları büyütmek yerine Ukrayna ordusunu ağır ağır imha etmek. Bu tarz bir muharebenin maalesef ki can kaybı ve ekonomik zarar açısından yükü büyük oluyor.

Bu açıdan son yılların en korkunç çatışmalarına tanıklık ettiğimiz bölge Bakhmut şehri oldu. Neredeyse cehennem olarak tanımlanabilecek hale gelmiş bir çatışma alanından bahsediyorum. Rusya bu şehrin sınırlarında yaklaşık Temmuz ayından bu yana savaşmaya devam ediyor.

Çatışmalar zırhlı araçlardan ziyade topçu birliklerinin ve piyadelerin baskın olduğu bir şekilde ilerliyor. Rus paralı askerleri Wagnerlerden bir komutan “maksadımız Bakhmut’u almak değil, Ukraynalıları burada teker teker imha etmek” demişti. Bazı Ukraynalı kaynaklar günde bine varan zayiat verdiklerini söylediler bu bölgede. Korkunç sayılar bunlar.

Yani Rusların bölgedeki genel amacı bu. Şu anda Ukraynalılar karşısında Slovensk ve Kramatorsk gibi iki büyük şehri kuşatacak yoğunluğu yaratmaları mümkün gözükmüyor. Bu nedenle karşı tarafı hem stratejik bombardımanla yorarak hem de verdirdikleri aşırı zayiatla tüketerek bitirmeyi planlıyorlar.

Bu işin Donbass kısmı tabii.

Gelelim Belarus’a. Belarus ordusu Ukrayna ve Rusya’ya kıyasla epey mütevazı kalıyor. 46 bin askerleri olan ufak bir güç. Teknik ekipman ve eğitim açısından zayıf durumdalar. Savaş 24 Şubat’ta başladığında Rusya’nın Belarus’tan Kiev’e hücum eden kolu Belarus’taki “isteksiz” işçiler tarafından sabotaja uğramış lojistik hatları zarar görmüştü.

Rusya o dönemde 40 bin askerle Kiev’e yürümeye çalıştı. Ciddi anlamda büyük bir hattı 40 bin kişiyle tutmak ve Kiev gibi bir şehri ele geçirmek kolay değildi. Tahmin edildiği üzere başarısız da oldu.

Geçtiğimiz aylarda yapılan anlaşmalarla Belarus’un “işgallere karşı” savunulması için Rusya’yla bir işbirliği başlatıldı. Bu anlaşmayla 10 bin kadar Rus askeri Belarus’a gönderildi. Muhtemelen bir kaç aydır Rus ordusu Belarus askerlerini eğitiyor.

Peki olası bir taarruzda Ruslar kaç asker kullanabilecek? Taarruz sırasında 10 bin askerle sınırlı kalması imkansız. Amerikalı komutan Douglas McGregor (biraz Rusya’ya yakındır kendisi) Rusya’nın 500 bin kadar askeri oraya yığacağını söylüyor. Bu tabii ki biraz uçuk bir sayı. Rus yanlıları arasında 300 bin diyen de var. Seferberlikle silah altına alınan askerlerin 80 bininin cephe hattına yollandığı düşünülürse geriye kalan 220 binin de rezervler ve olası bir Belarus taarruzunda kullanılacağı şüphesi var.

En gerçekçi sayı 10 ila 20 bin arası Belarus’luyla beraber 100 bine kadar çıkan bir taarruz grubu. Rusların böyle bir operasyonda hedef alacağı bölge tahmini olarak Lviv’le Kiev arası olacaktır. McGregor gibi askerlerin bu tahmindeki gerekçeleri yoğun bir şehir muharabesine maruz kalmadan ve yıpratma savaşına dönmeden manevralarla batı desteğinin Ukrayna’nın geri kalanından izole edilmesini sağlamak.

Tabii bu denli ciddi bir taarruzda önlerinde büyük engeller var. Öncelikle Ukrayna iki ülkenin birleşik eğitimleri başladığından bu yana sınır bölgesini tahkimatla kapladığını söylemek gerekir. Bölge büyük oranda mayınlı ve siperlerle dolu. Rusya Kiev sınırına kadar biraz da sürpriz yaparak gelebildi. Bu sürpriz mantığı da Rusların manevra kabiliyetini ve formasyonlarını sınırladı.

Bu sürpriz şansı da olmadığı için batılı bir çok analist Rusya’nın böyle bir harekatı başaramayacağını bu yüzden Rusya’nın Belarus tehdidini diri tutarak Ukraynalıları Donbass’tan kuzeye çekmek istediğini söylüyor.

Ancak ben o kanaatte değilim. Rusya savaş alanında büyük bir değişim olmazsa en geç Şubat-Mart gibi böyle bir taarruza girişebilir. Belki daha da erken. Sahaya sürebileceği ekipmanlar batılılar tarafından küçümsendi ancak hala ana muharebe tankı dahil bir çok zırhlı araç Belarus’a gönderilmeye devam ediyor.

Nicelik de başlı başına bir niteliktir der Stalin. Çok eğitimli ve “inançlı” olmayan 100 bin üzeri asker sayıca üstünlüğü kullanarak Ukrayna savunmalarını aşabilir. Ancak başarısız olurlarsa Rusya’yı ağır politik bir fatura ve uzun yıllar sürecek acı dolu bir savaş bekliyor.