Ukrayna savaşının 5. ayı dolarken ibrenin Ruslara doğru döndüğü batı medyasında dillendirilmeye başlandı. Savaşın ilk ayında Rus ordusunun verdiği ciddi kayıplar “savaşı kazanmalarının mümkün olmadığı” izlenimini oluşturmuştu. Batılı uzmanlar politik hedeflerin gerçekleşmekten uzak olduğunu söylüyorlardı. Savaş Donbass bölgesine sıkıştığından beri dengeler biraz değişti. Peki Ruslar “Kiev kuşatması bir aldatmacaydı!” derken doğru mu söylüyorlardı?

Açıkçası savaşı iki taraftan da canlı olarak izliyoruz. Buna rağmen “kimin kazandığını” anlamamızı engelleyen savaş sisi hiç bu kadar kuvvetli olmamıştı. Teknolojinin gelişimi ve herkesin cebinde telefon olması çok fazla görüntüye ama bir o kadar da “kandırmacaya” yol açıyor olabilir. Tabii bu Rusların Kiev harekatının bir kandırmaca olduğunu göstermez.

Bu “kandırmacaya” harcanan can ve maddi yük çok ciddi seviyelerde. Bölgede yaşanan lojistik sorunları, Rus karşıtı Belaruslu işçilerin lojistik ağlarını sabotaj ettiği dedikoduları, yolda kalan tanklar, çiftçilere kaptırılan ekipmanlar… Rus ordusu Kiev’de çok kan kaybetti. Bu kadar kaybın olduğu yerde kandırmacadan söz etmek gerçekçi olmaz. Ruslar Kırım’daki gibi benzer bir görüntüyle karşılaşacaklarını umdular. Ukrayna ordusunun önemli bir kısmı silah bırakacak, Zelensky’e darbe yapacak ve neo-nazi Azov müfrezeleri tek başlarına kalacaklardı.

Tabii işler böyle gitmedi. Ukrayna ordusu batının da yıllardır verdiği eğitimlerle daha sağlam bir görüntü çizdi. Aralarında “çürük elmalar” da yok değildi. Herson bölgesinin alınmasında Ukraynalı bir generalin çekilme esnasında kasten köprüleri patlatmayıp Rusların geçişini kolaylaştırmasının önemli bir rol oynadığı konuşuluyor.

Ruslar Kiev ve Harkiv bölgelerinde kalıcı olamayacaklarını anlayınca çekildiler. Batıdan gelen silahların savaşta seyri değiştirmesi de buna ön ayak oldu. ABD’nin verdiği uçak savar stinger füzeleri ve güdümlü anti tank füzeleri javelinler Rus tanklarını ve uçaklarını başarıyla avladılar.

Ruslar savaşı Donetsk ve Luhansk’a sıkıştırarak ordusunu tek bir bölgeye yoğunlaştırmayı başardı. Tankların ve uçakların etkili bir biçimde kullanılamadığı yerde topçu atışları öne çıktı. Bu yüzden son 1-2 aydaki harekatın gidişatını gösteren haritalarda çok fazla bir ilerleme göremezsiniz. Zelensky’nin yardımcısı Mykhaylo Podolyak savaşın topçu düellosuna döndüğünü ve Ukrayna’nın batıdan gelen silahlar hariç tüm envanterini harcadığını söylüyor. Ona göre Ukrayna günde 100 ila 200 arası kayıp veriyor.

Dahası batılıların pahalı ekipmanları Ukraynalıların elinde ancak onları kullanmasını bilmiyorlar. Askerlerin öğrenebilmek için Google’da “Javelin nasıl kullanılır” diye arattığı söyleniyor.

Yani kısacası Ruslar savaşma yöntemlerini değiştirdiğinden beri daha fazla kazanımlar elde etmeye başladılar ve kaynakları tükenen karşı tarafa karşı hücumlarını giderek arttırıyorlar.

İşin askeri boyutunun yanında asıl batılıları hayal kırıklığına uğratan ekonomi boyutu oldu. Benzeri görülmemiş seviyede yaptırımlar Rus ekonomisini yok etmesi beklerken tam tersi bir etkiyle batılıları salladı. Önce Ruble savaştan önceki konumuna geri geldi. Sonraysa alınan önlemler birer birer kaldırıldı. En son faiz de savaştan önceki haline döndü. Bu sırada benzin fiyatları ve buğday krizi derken ABD’de enflasyon patladı gitti. Biden sorumlusu “Putin” diyor.

Sorumlusu kim bilinmez ama batılılar erken zafer ilan ettiler. Rusya, muhtemelen Çin’in ekonomik desteğiyle bu denli bir savaşı göze aldı. Yaptırımlar sayesinde Avrupa pazarını Çin’le değiştirdi. Ancak Avrupalılar enerji bağımlılığına alternatif bulamadılar. Rus ekonomisi tabii ki uzun vadede yıpranacaktır. Böyle bir yıpranmanın yükü de Rus halkının sırtına binecektir. Ancak yapılanlar ne Rusya’yı ekonomik olarak bitirmeye ne de Ukrayna’dan çekilmeye zorlamaya yeterli olmayacaktır.

Yani özetle Ruslar ilk harekatla savaşı erken bitirmek istediler ancak başarısız olması durumunda da B planları vardı. Hem uzun savaşı kaldıracak askeri altyapıları hem de batının yerine koyacakları ekonomik çözümleri mevcuttu.

Batılılar ise Ukrayna’ya “savaşı kazandırmayacak ancak uzatacak” kadar silah vererek Rusya’ya yeni bir “Afganistan” yaşatmak istediler. Ruslar ise Çin’in de yardımıyla bu krizi fırsata dönüştürdüler ve doların petrol üzerindeki egemenliğini sarstılar. Savaştan kaynaklı gıda krizinin de kapıda olmasıyla uzun süredir yaptıkları buğday stoğunu Afrika ülkelerinde nüfuzlarını arttırmak için kullandılar.

Ruslar yavaş yavaş Ukrayna’yı yıpratacak, önce Donetsk ve Luhansk’ın tamamını sonra Zaporijya ve Herson oblastının kalan kısımlarını alacaklar. Planlarının başarılı olması durumunda Odessa’yı da alıp hem Ukrayna’nın deniz bağlantısını keserek masada güçlü konuma gelecekler hem de Moldova’nın Rus yanlısı ayrılıkçı bölgesi Transdinyester ile kara bağı kurmuş olacaklar.

Savaş daha uzun bir süre devam edecek gibi duruyor ancak Ruslar insiyatifi ele aldılar. Tabii daha şimdiden savaşın galibi belli; o da Çin…