Kulağa gerçekçi gelmediğini biliyorum. 800 milyar dolarlık bütçesiyle Amerikan silah sanayii gibi bir devin savaşın 9. ayında silahının bitmesine imkan yok. En azından kendisi için...

Şöyle söyleyeyim, Amerikalılar Ukrayna savaşı başladığından beri eski Sovyet ülkelerinde kalan ekipmanları ve kendi eskilerini veriyorlar. Bunların başında zırhlı personel taşıyıcılar, anti tank füzeleri, dronelar ve uçak savar roketleri geliyor. Bu silahların verilmesini tercih ediyorlar çünkü hem en yeni ekipmanlarını Ruslara kaptırmak istemiyorlar hem de kendi güvenliklerini riske atmadan bu savaşı götürüyorlar.

Ancak durum şu ki eski bile olsa modern çağın silahlarını üretmek epey zorlu bir iş. Sebebi paranın da ötesine gidiyor. General Dynamics silah üretiminde belli limitleri aşamayacaklarını çünkü piyasadaki mikroçiplerin sınırlı olduğunu söylemişti. Savaşın henüz başında ABD, Ukrayna’ya verilebilecek anti tank stoklarının üçte birini teslim etmişti bile.

Şimdi askeri yetkililer NATO’nun bu tip topçu ve tankçı ateşi yoğunluklu bir savaşa hazır olmadığını bu nedenle yeterince ekipmanları bulunmadığını söylüyorlar. Rusya yıllarca savaşa hazırlanırken batı askeri kapasitelerini azalttı. ABD ise yatırımlarını f-35 gibi aşırı derecede pahalı alanlara kaydırırken topçu mermisi gibi mühimmatlara pek para harcamadılar.

Bu kendileri için saçma bir hamle de değildi. ABD ve NATO Soğuk Savaş’tan bu yana kendini uzun ve yüksek şiddetli bir çatışmaya hazırlamıyor. Destekledikleri Ukrayna savaşta böyle bir konuma gelince Rusya’nın uzmanlığı olan “devamlılık” alanına girmiş oldular.

Rus ordusu bir çok konuda başarısız olsa da çatışmayı devamlı kılma ve çok ama ucuz ekipman üretme konusunda belki de en başarılı ülke. Tabii Ruslar da uğradıkları yaptırımlar sonrası modern ekipmanlarını üretmekte zorlanıyorlar. Bu nedenle büyük taarruz etmedikleri anlarda savaşın çoğunluğunu ellerinde çokça bulunan topçu mermileri, eski Sovyet tanklarının atışları ve İran’dan ucuza gelen dronelar ile geçiriyorlar.

Bu ucuza kapatılan savaşma yöntemine karşı Ukrayna’nın kendini NATO ekipmanlarıyla savunması dahi gönderilen silahlardan pahalı. Bu da batı için sürdürülebilir olmaktan çıkıyor.

Eğer Rusya askeri yoğunluğunu ABD ve NATO’nun desteğinin azaldığı ve Ukrayna’nın çetin kış tarafından yorulduğu bir döneme saklıyorsa Ocak-Şubat gibi savaşta yeni kırılma anları görebiliriz.