Twitter’da kontrolü ele aldıktan sonra radikal değişimlere imza atan Elon Musk şimdi de eski yönetimle ilgili ifşalara başladı. Ortaya çıkan skandallar belli ki uzun süre Amerikan politik çevrelerini meşgul edecek. Türk medyasında ufak yollu haberleri yapılsa da skandalın boyutları pek konuşulmadı.

Kısaca şöyle söyleyeyim. Elon Musk Twitter’ı satın alınca eski işleyişle ilgili bir takım arşivlere ulaştı. Bu arşivlerde Twitter’ın gündeme oturduğu 2020 seçimleri, Trump’ın banlanması, Covid-19 tartışmaları, Biden’ın laptop meselesi ve genel politik sansürlerle ilgili skandal belgeler vardı.

Bir-iki günde bir gazetecilere pasladığı belgelerin ortaya çıkmasıyla Elon Musk liberal kesmin öfkesini topladı. Belgelere göre Twitter, seçim sürecinde Demokrat Partinin aparatı gibi çalışmış, 2016’da Rusların ABD seçimlerini manipüle ettiği iddasının hemen hemen aynısını kendi seçimlerinde yapmıştı. Biden’ın bireysel işleri için ABD gücünü Ukrayna’ya karşı kullandığını gösteren laptop sızıntılarını engelleyerek kamuoyunun haber alma hakkını engellemişti.

ABD dışı da dahil olmak üzere bir çok politikacı ABD demokrat müesses nizamının aksine yolda gittiğinde Twitter’da sansüre uğramıştı. Bu da Twitter yetkililerinin insiyatifinden ziyade FBI ve Biden seçim ekibinin emirleri doğrultusunda gerçekleşmişti.

Son çıkan belgeler Trump’ın hesabının temelli kapatılmasında da “bahane arandığını” gösterdi.

Tabii Musk, paylaşımların devamı geleceğini söylüyor. Sonraki paylaşımlar Covid-19 pandemisini yöneten doktor Fauci ile ilgili olacakmış.

Bu sırada Cumhuriyetçiler tabii ki bayram ediyorlar. 2-3 yıldır uğradıkları sansür ve karalama kampanyaları şu anda tam tersine döndü. Demokratlar ise çeşitli savunma yöntemleri geliştirdiler. Mesela bazı gazeteciler “dünyanın en zengin adamının PR’ını yapıyorsunuz” diyerek haberi yazan gazetecilere yüklendiler.

Bazılarıysa “ne var kardeşim, Twitter özel şirket değil mi?” diyor. İşte asıl tartışma da bence burada başlıyor.

Evet yasal olarak Twitter özel şirket ancak hem bireylerin kendini ifadesinde hem de toplumsal bir forum olarak Twitter’ı kritik altyapılardan ayıran şey nedir?

Burada yapılacak sansür, taraf tutmanın toplumun kaderinde, seçimlerin sonuçlarında doğrudan rol oynayacağını görememek saflık olur. Bu denli önemli bir sitenin belli bir zümrenin (liberal ABD’lilerin) ideolojilerini ve tercihlerini tüm dünyaya dayatması kabul edilemez.

Bir telekomünikasyon şirketinin ideolojisini beğenmediği kullanıcının hatlarını iptal etmesini aklınız alıyor mu? Twitter ve diğer sosyal medya mecraları da böyle olmalı. Dezenformasyonla mücadele adı altında sadece belli bir fikre uygun “doğruların” gerçek kabullenilmesi toplumu faciaya götürür.

Belli ki belgelerin yenileri bir süre daha gelecek. Ancak ABD’de sosyal medyanın yasal konumuyla ilgili değişimler olacak mı, dahası ABD politik dengelerinde skandallar nasıl bir fark yaratacak göreceğiz.